- Karbohidrat = 4kcal
- Protein = 4 kcal
- Lemak = 9 kcal
Selalunya kita akan jumpa dengan kandungan nutrisi (seperti disebelah) bagi setiap makanan yang kita beli. Kita boleh lihat kandungannya seperti di bawah
Fat 1g x 9kcal = 9kcal
Protein 1g x 4kcal = 4kcal
Carbohydrate 2g x 4kcal = 8kcal
Calories = 22kcal (dalam tu tulis 20kcal.. lebih krg lah)
So boleh faham x ni? Jadi perkiraan kalori adalah seperti yang berikut. Apa2 sahaja yang kita consume, kita perlu timbang dahulu.. contohnya nasi putih, berapa gram yang kita ambil, selepas tu darabkan dengan 4kcal, so kita boleh agak berapa kcal yang diambil.
Ini adalah ASAS kepada kiraan kalori. Selepas ini saya akan menceritakan mengenai DCR (Daily Calorie Requirement) pula..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan